Hulp bij Armoede is een initiatief namens Stichting Armoedefonds

Armoede in Nederland

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier steeds meer armoede. Ruim 1 miljoen mensen leven in armoede. Armoede in Nederland uit zich onder meer in beperkte financiƫle middelen, sociale uitsluiting (ofwel het niet mee kunnen doen), gezondheidsproblemen en beperkte toegang tot onderwijs.
 

Wanneer is iemand in Nederland arm? 

In Nederland spreken we van armoede als men voor langere tijd onvoldoende geld (inkomen) heeft om vaste lasten zoals bijvoorbeeld de huur, energie en de zorgverzekering te kunnen betalen. Maar ook als er bijvoorbeeld onvoldoende inkomen is voor de dagelijkse boodschappen.
 

Wat zijn de gevolgen van armoede? 

Armoede heeft grote gevolgen. FinanciĆ«le problemen geven stress, kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt en kunnen zelfs leiden tot een depressie. Mensen schamen zich vaak voor hun situatie, sluiten zich af van hun omgeving en voelen zich eenzaam. 
De mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten in het dagelijks leven nemen ook af. Gebruik van de auto of het openbaar vervoer kost geld. Maar ook het gebruik van de telefoon, computer of internet brengen kosten met zich mee. De mogelijkheid om ergens te komen of jezelf van informatie te voorzien wordt daardoor lastig. 
Ook voor kinderen heeft het opgroeien in armoede gevolgen. Deelnemen aan een schoolreisje, de voetbalclub, een dagje naar de dierentuin of een gezonde warme maaltijd is voor veel kinderen niet altijd mogelijk. 
 

Hoe kom je uit de armoede?

Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Zijn er schulden en bij wie? Zijn er afbetalingsregelingen te treffen? Is er een mogelijkheid op meer inkomen? Zijn er misschien toeslagen of regelingen waar je gebruik van kunt maken? 
Ook is het heel belangrijk om uit te zoeken of er zaken zijn waarop je kunt besparen. Abonnementen die opgezegd kunnen worden? Besparen op de boodschappen?

Er zijn veel zaken die je zelf kunt regelen en als dat niet lukt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Hulp om bijvoorbeeld de inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Er zijn in Nederland veel mensen met een uitkering of inkomen uit werk, die moeite hebben om rond te komen. Je bent hier niet alleen in. Er zijn vele lokale (vrijwilligers)organisaties om hierbij te helpen.

Vraag ook eens na wat de gemeente, de sociale dienst, in jouw situatie kan betekenen? 

Er zijn in Nederland veel organisaties actief om mensen te helpen en die verlichting of ondersteuning kunnen bieden. Zo zijn er organisaties die ervoor kunnen zorgen dat kinderen mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Organisaties die kunnen helpen bij urgente noodsituaties, hulp bieden met kleding, witgoed of levensmiddelen. En organisaties die hulp kunnen bieden bij schulden.  


Meer informatie over armoede in Nederland leest u op de website van Stichting Armoedefonds.