Hulp bij Armoede is een initiatief namens Stichting Armoedefonds

Huurachterstand

Een huurachterstand is erg vervelend, omdat het spanning veroorzaakt en grotere problemen kan veroorzaken. Een huurachterstand is vaak het resultaat van langer durende financiële problemen, waarvan het lijkt dat ze niet makkelijk meer opgelost kunnen worden. Het ergste geval scenario van de huur niet betalen is uitzetting. Bij langer durende financiële problemen is het erg verstandig bij je gemeente aan de bel te trekken. Zij kunnen namelijk ondersteuning bieden bij het oplossen van schulden en meewerken aan het voorkomen van grote problemen.

Huurachterstand

Uitzetting wegens huurachterstand

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand zijn of haar huur niet meer kan betalen. Bij een huurachterstand is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met de verhuurder om te kijken naar de mogelijkheden. Na langere tijd geen huur te betalen, kan de verhuurder namelijk een rechtszaak aanspannen tegen de huurder. Dit kan ertoe leiden dat de rechter door de huurachterstand ontruiming van de woning toewijst aan de verhuurder. Ontruiming van de woning houdt in dat de woning leeg wordt gehaald en dat alle bezittingen door een verhuisbedrijf worden meegenomen en opgeslagen. Alle kosten die bij ontruiming worden gemaakt zijn voor de huurder. Uitzetting of ontruiming wordt vaak pas toegewezen bij een huurachterstand van 3 maanden, maar dit kan je voorkomen door:

  • Wanneer je een huurachterstand verwacht, zo snel mogelijk in gesprek te gaan met je verhuurder. Op deze manier kun je kijken of zij mogelijk een tijdelijke oplossing kunnen bieden;

  • Ga ook in gesprek met je gemeente om langdurig financiële problemen op te lossen;

  • Maak eventueel aanspraak op hulpfondsen, die bijvoorbeeld een bijdrage kunnen leveren of je bij kunnen staan in het proces. Dit kan ontruiming van de woning door huurachterstand en bijkomende hoge kosten voorkomen.

Ik kan de huur niet betalen

Heb jij moeite met de huur te betalen, verwacht je een huurachterstand of heb je al een huurachterstand opgelopen? Zoek dan hulp bij jou in de buurt om ervoor te zorgen dat jouw financiële problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Via onze handige tool vind je direct hulporganisaties bij jou in de buurt, die op verschillende manieren ondersteuning kunnen bieden bij schulden of andere financiële problemen. Bezoek de website van een hulporganisatie bij jou in de buurt en bekijk hoe ze jou kunnen helpen.

Ik zoek hulp